mali musavir nasıl olunur

Mali Müşavir Nedir , Nasıl Olunur

İçindekiler

Mali Müşavir Nedir ?

Basitçe tanımlamak gerekirse devlet tarafından 3568 sayılı SMMM ve YMM kanunundan dolayı defter tutmak ve beyanname vermek gibi işlemleri yürütmek için yetkilendirilmiş kişilerdir. Bir mali müşavir olabilmek için aşağıda bahsettiğim bölümlerden mezun olmak, staja başlama sınavından geçmek, 3 yıl staj yapmak ve Yeterlilik sınavını kazanmak gerekiyor. Bu işlemler de yaklaşlık 8 senelik bir emek vermeyi gerektiriyor.

Mali Müşavir Ne İş Yapar ?

Bir mali müşavir işletmenin bel kemiği desem sanırım yanlış söylemiş olmam. Bu sebeple görevleri açıkcası aşağıdaki gibi sıralarsam daha doğru olacaktır.

  • Şirket kuruluşları yapmak ve bunlar için Ticaret Odası, Vergi dairesi ve SGK’ya başvuruda bulunmak ve işlemleri takip etmek
  • Yeni kurulan veya çalışma hayatına devam eden işletmelerin muhasebe sistemlerini kurmak ve bu sistemleri optimum düzeye getirerek geliştirmek
  • Hizmetlerini yaptığı mükelleflerinin gelir ve gider faturalarını kanunlara uygun şekilde çeşitli muhasebe programları vasıtasıyla kanuni defterlere kaydını gerçekleştirmek
  • Mükelleflerinin işletmeleri için kullandıkları banka hesaplarının kayıtlarını gerçekleştirmek ve bunları kanuni defterlere kaydını yapmak
  • Mükelleflerin çalıştırdıkları işçilerin SGK’na işe giriş ve çıkışlarını bildirmek, bildirimlerini yapmak, maaş bordrolarını hazırlamak
  • Aylık, üç aylık ve yıllık tüm beyannameleri hazırlamak ve bunları GİB’ e elektronik ortamda iletmek
  • Mükelleflerine muhasebe ve vergi konularında danışmanlık yaparak sorunları çözmek
  • İşletmelerin kuruluş işlemleri dışında birleşme, bölünme, devir gibi işlemlerini ilgili resmi dairelerde takip edip gerçekleştirmek gibi daha bir sürü yazamadığım görevlerimiz vardır.

Mali Müşavir Nasıl Olunur ?

Bir mali müşavir olabilmek için ilk önce ilgili kanunda adı geçen bölümlerden mezun olmanız gerekmektedir. Ardından yaşadığınız il’de veya ilinizin bağlı bulunduğu serbest muhasebeci mali müşavir odasına Staj Başlatma sınavına girmek için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Toplamda 3 yılda 9 kere girme hakkınız olan bu sınavı kazanmak mesleğe adım atmak için ilk aşamadır. Bu sınavda Genel Kültür sorularının yanı sıra, Finansal Yönetim ve Genel Muhasebe, Finansal Tablolar Analizi, Maliyet Muhasebesi, Denetim, Vergi Hukuku, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku gibi derslerin yanı sıra İngilizce derslerinden sorular bulunmaktadır. Bu sınavı geçebilmek için puanınızın 60 ve üzeri olması gerekmektedir.

Staj başlatma sınavı sonrası Aday Meslek Mensubu olarak meslek hayatınıza başlamış oluyorsunuz. Bu süre yaklaşık olarak 3 yıl sürecektir. Bu süre zarfında isterseniz bir mali müşavirin yanında isterseniz bir şirket bünyesinde yetkili muhasebe görevlisi olarak(şirketin mali müşavirinin onayı gerekiyor) bulunmanız gerekmektedir.

Staj sürenizin sonunda girmeniz gereken bir sınav daha kaldı o da SMMM Yeterlilik Sınavı’dır. Bu sınav tamamiyle yazılı bir sınav olup staja başlama karşınıza çıkan derslerle İngilizce hariç tamamen aynıdır. Yeterlilik Sınavı’na girme hakkınız da 3 yılda toplamda 9 defadır. Bu sınavı da geçerseniz şayet Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanını almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Mali Müşavir Olmak İçin Hangi Bölümlerde Okunmalıdır?

Bir mali müşavir olabilmek için üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi, Bankacılık ve Sermaye Piyasası, Bankacılık ve Finans, Ekonomi gibi bölümlerinden lisans düzeyinde veya başka bir bölümde okuduysanız bu bölümlerden lisansüstü düzeyinde mezun olmanız gerekmektedir.

Yazar Hakkında
Toplam 340 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara