İşletme Sahipleri İçin Muhasebe Tavsiyeleri -2- Dosya Düzeni

İşletme sahipleri ve tabi ki değerli ön muhasebe çalışanları bu muhasebe tavsiyeleri yazı dizisinde sizlere sırasıyla evrak takibi, dosya düzeni, ödeme takibi ve makbuzların düzeni gibi konulara değineceğimi bahsetmiştim. Sıradaki konumuz dosya düzeni.

Şirketler ve Kendi Bünyesinde Muhasebe Tutanlar İçin Dosya Düzeni

Şirket muhasebelerini tutmak eğer ki düzeni oturtabilirseniz oldukça kolay hale gelecektir sizin için. Bu konuyla alakalı giriş yapmak gerekirse ilk olarak evrak takibi yazımdan hatırlanacağı üzere evrak tiplerine göre dosya dosya onları ayırmakla başlamamız gerekiyor ve onları da eğer imkan var ise dolap dolap da ayırmak gerekir benim tavsiyem.

Satış faturalarını ayırdıktan sonra onları eğer ki işlem hacminiz büyük ise yani fatura sayınız fazla ise 10’ar günlük ayırmanızda fayda var. Böylelikle gerekse aradığınız bulmak açısından gerekse herhangi bir inceleme anında o neredeydi bu neredeydi derdiniz olmayacaktır. 10’ar günlük ayırdığınız dosyaların ön yüzlerine güzel gözükmesi açısından şirket logonuz ile birlikte hangi günleri içerdiğini yazabilir ve yapıştırabilirsiniz.

Mal alış, katlandığınız gider faturalarını ve ödeme makbuzlarını satış faturalar mantığıyla ayırmanız ve dosyalamanız satış faturalarında bahsettiğim üzere bir evrak aramanız gerektiği zaman sizlere oldukça kolaylık sağlayacaktır.

Küçük İşletmeler İçin Dosya Düzeni

Küçük işletmeler yani muhasebe elemanı çalıştırmayan muhasebe ve evrak takibini kendisi yapan işletmelerin açıkçası uygularlar ise işleri oldukça basittir. Takip ve dosyalama açısından her ay için üç dosya yapmanız sizler için yetecektir. Örnek verecek olursak Satış Faturaları Haziran Dosyası, Mal alış ve Gider Faturaları Haziran Dosyası, Makbuz ve Dekont Haziran Dosyası gibi.

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara