İkinci El Araç Satışlarında KDV Beyanı ve Fatura Düzeni

İkinci El Araç Satışlarında KDV Beyanı ve Fatura Düzeni

İçindekiler

İkinci el araç satışlarınıda kapsayan 05.04.2018 tarihinde yayınlanan 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik yapılmasına dair 7104 sayılı Kanun ile KDV kanunu‘nun 23’üncü maddesinde değişiklik yapılmıştır.

Değişiklik yapılan madde ;

“f) İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dahil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”


İlgili Kanundan ve buradan anlaşılacağı üzere sistem şöyle olacak ;

Değişiklik yapılan maddeyle birlikte bundan böyle ikinci el araç alım satım yapan mükellefler aşağıda yazılan şartların oluşması halinde alım ve satım arasındaki farkın KDV’sini ödeyeceklerdir.

  • Motorlu Kara Taşıtı KDV mükallefi olmayanlardan alınmış olacak,
  • Motorlu Kara Taşıtının vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satış yapılacak.

Örnek ile tamamlayacak olursak;

Kalaycı A.Ş firması geçen aylarda 50.000,00 TL’ye aldığı ikinci el binek aracını 75.000,00 TL’ye satmış olduğunu öne sürersek fatura düzeni aşağıdaki gibi olacaktır.

Araç Satış Kar Olursa Fatura Düzeni

03 XX 003 Plakalı Araç Bedeli50.000,00₺
Satış Karı KDV Hariç
(Satış Bedeli - Alış Bedeli=>75000-50000=25000₺/1,01=24752,48)
24.752,48
TOPLAM74.752,48 ₺
KDV %1
(Binek Otomobil için)
247,52 ₺
Toplam75.000,00 ₺
  • Yukarıdaki bu düzenleyeceğimiz olan faturayı KDV1 beyannamesi ile verilmesi durumunda 50.000,00 TL’lik kısmı “Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Bedel” satırına
  • KDV’sini hesapladığımız alış ile satış arasındaki fark olan kdv hariç tutarı ve kdv tutarını ise “Tevkifat Uygulanmayan İşler” satırına yazılıp sonuç hesapları bölümünde bulunan ”Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel” satırının toplamı ise 74.752,48 TL olması gerekiyor
  • Aynı zamanda bu uygulama gayrimenkul alım satım işi yapanlar içinde geçerli olup 01.06.2018 tarihinde uygulamaya geçmiştir.

Eğer İşlem Araç Satışı Zarar İse ;

Bir örnek ile açıklamak gerekirse ;

Araç Alış Bedeli 100.000,00₺ olsun. Satışımız da 85.000,00₺ diyelim. Satışımızda 15.000₺ zarar mevcut olmasından dolayı keseceğimiz faturayı kdvsiz olarak vergiler dahil 85.000,00₺ diye keseceğiz ve altına “7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince zarar olmasından dolayı KDV yansıtılmamıştır.” yazılması uygun olacaktır. Tabi bu işlem benim kanunlardan yorumladığım kadarıyla anladığım. Maliye’ye sormakta fayda görüyorum elbette.

Araç Satış ZARAR Olursa Fatura Düzeni

03 XX 003 Plakalı Araç Bedeli85.000 ₺
Satış Karı(Kar olmadığı için yazılmayacak)
Toplam85.000 ₺
KDV %1
(Kamyon ve Kamyonet için %18)
0 ₺
Genel Toplam85.000 ₺

Kaynak ; 7104 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (94 yorum)
aydın metin
aydın metin Cevapla
- 13:17

Üstad merhaba,

yeni kanuna göre keseceğimiz 2.el araç faturası şablonu nasıl olmalı?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 16:08

    ARAÇ BEDELİ 50.000,00
    ALIŞ – SATIŞ ARASINDAKİ FARK(KDV DAHİL) 25.000,00
    KDV HARİÇ24.752,48
    KDV %1 247,52
    TOPLAM TUTAR 75.000,00

      Kerem
      Kerem Cevapla
      - 11:14

      İyi günler
      Ben pazarciyim,gelir vergisi mukelllefiyim.Ticari aracımı saticam,aracımın değeri takriben 305 bin TL ben nasıl fatura kesicem,yüzde kaç kesmem uygundur.ayrica benim fatura kesmem alıcı kişiyi ne gibi bağlar.araci alacak olanlar soruyor kaç kescen faturayı diye.yardimci olurmusunuz.

        Hüseyin Kalaycı
        Hüseyin Kalaycı Cevapla
        - 11:59

        İyi günler,

        Siz fatura keserken yukarıdaki sistem gibi değil normal eski düzenden fatura keseceksiniz. Noter satış belgesindeki rakam üzerinden yani. Ticari araç kesecekseniz %18kdvli keseceksiniz. Rakam olarak kaç keseceğinizi de muhasebecinize sormanız gerekiyor. Ama kanunen kasko değerinin %30 altına kadar kesebiliyorsunuz başka kesemezsiniz. Kestiğiniz araç ticari olduğu için karşınızdaki kişi de onu ticari amaçla kullanacağı için ne kadar yüksek alırsa sizden(fatura olarak) ona ekstra amortisman gideri olacaktır.

        BURÇİN BİLGİÇ
        BURÇİN BİLGİÇ Cevapla
        - 16:01

        Merhabalar , Benim öğrenmek istediğim. Kendime ait bir motorsikletim var. Şahıs şirketi açtım. Kurye faalıyeti gostermekteyım. Esnaf kurye olarak. Motorumun giderleribi göstermek için şirketime kaydettırmem satarkende fatura kesıp satmam gerektiğini söylediler. Fakat motorumu ben şirketten önce faturasız aldım. Yinede fatura kesip kdv ödemem mi gerekiyor satmak için. şimdiden tesekkurler cevabınız için. Kolay gelsin.

          Hüseyin Kalaycı
          Hüseyin Kalaycı
          - 16:27

          Aynen o motor sizin ticari işleriniz için kullandığınız ve faaliyetlerinizi yürütmek için kullandığınız bir demirbaş. Tutarı kaç olursa olsun girişini göstermeniz, satarken de fatura kesmeniz gerekmektedir.

YASİN
YASİN Cevapla
- 16:42

kardeşim bakıyorum herkes karlı satışa örnek vermiş kar değilde zararına satış yaptı onada bi örnek versenize diyelim 10000 aldı 9000 sattı bunu bana bi açıklayın fatura nasıl kesilecek

Evren AKÇALI
Evren AKÇALI Cevapla
- 08:27

İyi günler
2014 yılında aldigım aracı dün sattım. Noter satışı üzerinden mi faturayı kesmem gerekiyor. vergi mukellefiyim.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:58

    Aynen. Satış belgesindeki tutar sizin kdv dahil tutarınız oluyor Evren Bey.

    Ahmet gündüz
    Ahmet gündüz Cevapla
    - 06:59

    2019 da 59 bine aldığım ticari aracımın 15 bin giriş faturası var şimdi satarken 500 bin piyasa değeri kasko bedeli 200 bin civarı bu araca ne kadar fatura kesmeliyim

Cihan Durdubaşoğlu
Cihan Durdubaşoğlu Cevapla
- 13:38

Merhaba ismim Cihan, öncelikle aydınlatma için teşekkür ederiz.Benim Ltd şirketim var ve bu şekilde araç satın aldım şlirketim üzerine araç bedeli 20000 bize satış bedeli 22000 olarak 2 bin tl için kdv ve gelir vergisi ödemiş oldu aldığım yer fakat ben şimdi bu aracı satarken nasıl yapacağım acaba aynı şekilde kesemeyeceğimizi söylüyor kendi mali müşavirimiz ilgi maddenin f maddesinde sadece bu işi yapanlar uygulayabilir diyor ve almadığımız kullanmadığımız kdv yi ödemek zorundamı kalacağız?bizi aydınlatırsanız çok memnun oluruz aracı sattık faturasını keseceğiz böyle bir durumun ortasında kaldık.teşekkürler

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 13:55

    Aynen Cihan bey. Mali müşaviriniz doğru söylemiş. Konudaki şekilde yapabilmeniz için Galericilik faaliyetiyle iştigal etmeniz ve mesleki belgeye sahip olmanız gerekmektedir. İyi çalışmalar dilerim.

Cihan Durdubaşoğlu
Cihan Durdubaşoğlu Cevapla
- 10:37

Merhaba, nasıl vergi sistemidir aşırı haksızlık bu !! Kullanmadığım kdv yi sanki otomobil üreticisiymişim gibi aracı ben üretmişim gibi devlete ödeyeceğim birde aradaki farkdan gelir vergisi ödeyeceğim.Böyle bir şey olduğunu bilsem şahsım adına alırdım.Bu şekilde araç alacakların bu konudan haberdar olması gerekir.
Çok teşekkürler bilgi için ,iyi günler diliyorum.

murat
murat Cevapla
- 13:54

Merhaba işimizde kullandığımız ticari aracı 60 bine alıp bir kaç ay sonra memnun olmayıp yine 60 bine satacağız öyle anlaştık. (Galerici değiliz ) . 3-4 ay var arada. noter satış sözleşmesinde yazacak rakam yani 60bin %18 kdv dahil rakam mı oluyor hariç rakam mı , buna göre mi fatura kesilecek. Teşekkürler.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:18

    Oradaki rakam genel olarak KDV dahil rakamdır.

Oğuzhan
Oğuzhan Cevapla
- 19:50

Merhaba biz araçlarımız sattığımızda eski düzene göre aracın komple satış bedeline yüzde 1 le fatura kestik acaba geçmiş yaptığımız işlemleri nasıl düzeltebiliriz veya düzeltmesek bir sıkıntı olur mu

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 21:21

    Bu sistemi kullanabilmeniz için ikinci el motorlu araç satış işiyle iştigal etmeniz gerekmektedir.

Mecit Alas
Mecit Alas Cevapla
- 22:20

Merhaba.
Eylül 2019 da kdv dahil 42000 tl ye arkadaşımın şirketi üzerine aldığım minübüs ü aralık 2020 de kdv dahil 70000 tl ye üzerime aldım. Bu satışdan dolayı arkadaşım bana 70000 tl olarak fatura kesti. Muhasebe gideri olarak (kdv ve satış karı) arkadaşıma ne kadar ödeme yapmalıyım.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 15:24

    bu oran arkadaşınızın vergi yükümlülüğüne göre değişir. Faturayıda görmeden kesin bir rakam vermem yanlış olacaktır.

Orhan
Orhan Cevapla
- 18:02

Merhaba iyi çalışmalar. Babam vefat etti ve ondan bir ticari araç kaldı. Aracı satarken nasıl fatura kesmemiz lazım. Ben vergi mükellefi değilim benim fatura kesebilecek bir defterim yok. Babamın içeride 10bin TL kadar KDV alacağı var fakat maliyeden terk olduğu için ona fatura kesemiyorum. Ben satarken nasıl fatura keseceğim? Faturasız satış yapabilir miyim? Cevabınız için teşekkürler.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 10:30

    Aracı üstünüze aldığınızı var sayarak konuşuyorum. Siz vergi mükellefi değilseniz şayet hiç bir şekilde fatura kesemezsiniz. O kdv alacağını da malesef devletten alamazsınız. Faturasız satış elbette ki yapabilirsiniz. Şahış olduğunuz için noterlik kanalıyla yapabilirsiniz.

Evren Keleş
Evren Keleş Cevapla
- 17:35

Mrb.Huseyin bey ben Kasım ayında ticari kamyonet aldım vergi levhası çıkartıp şahıs şirketi kurup bu araçla işe başladım yaklaşık 2 ay çalıştım ve şimdi aracımı satıyorum işi bırakıyorum aracı alırken bana 80 bin TL fatura kesildi şimdi ben satarken ne kadar fatura kesmem gerekir 80 Bin TL bin üzerinde mi kesmem gerekir ilerde vergi cezası falan olmaması için ne kadar fatura kesmem gerekir
Teşekkür ederim

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 17:41

    Eğer 2 ay olduysa herhangi bir amoritsman ayrılması söz konusu olmamıştır. 80 Bin ₺ civarı kesebilirsiniz pek sıkıntı olmaz.

ALTAN
ALTAN Cevapla
- 17:48

MERHABALAR..
2019 SONUNDA ŞİRKET UZERİNE SIFIR BİNEK ARAÇ ALDIK TOPLAM FATURA BEDELİ:205000TL.
ARACI BİR AY ÖNCE SATMAK İSTEDİM. KASKO DEĞERİ:335000OLMUŞ. AMA ARACIMA NAKIT 225 VERİYORLAR..BU DURUMDA satarsam , ÇIKIŞ İÇİN NE KADAR FATURA KESMEM GEREKİR..yarın oburgun problem olmasın .. İYİ ÇALIŞMALAR..

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:31

    Kanunen sıkıntı çıkmaması için Kasko değerinin %30 aşağısına kesmeniz gerekmektedir. Bu da sizin kasko değerinize göre 235.000 ₺ falan yapıyor. Bu rakamlar doğrultusunda kesebilirsiniz.

      Can Demirli
      Can Demirli Cevapla
      - 13:50

      Üstadım Merhaba;

      %30 aşağısı için çıkacak olan rakam %18 kdv dahil dip toplam mıdıır yoksa bu rakamın üzerine ilave kdv daha gelecekmidir. Teşekkürler

        Hüseyin Kalaycı
        Hüseyin Kalaycı Cevapla
        - 13:52

        Üzerine kdv eklemeniz daha doğru olacaktır.

OĞUZHAN ÖZTÜRK
OĞUZHAN ÖZTÜRK Cevapla
- 17:15

MERHABA HÜSEYİN BEY; 2011 YILINDA LİMİTED ŞİRKETİME SIFIR ARAÇ OLARAK ALMIŞ OLDUĞUM ARACIM VAR. O ZAMANKİ FATURA BEDELİ 35000 TL,,ARACI ŞU AN SATACAĞIM ,KASKO BEDELİ 135000 TL OLARAK GÖRÜNÜYOR…ŞAHSA SATIŞ YAPACAĞIM..KAFAMIZI AĞRITMADAN ASGARİ NE KADAR FATURA KESMEK GEREKİR..TEŞEKKÜR EDERİM..

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 15:39

    kasko bedelinin %30 kadar aşağısına kesebilirsiniz.

Ali Can
Ali Can Cevapla
- 17:05

Hüseyin bey merhabalar, İlanlarda bazı galeriler 2. el binek otomobilleri yüzde 18 faturalı diye satıyor. Bu galeriler ikinci el binek aracı yüzde 18 den nasıl satabilir. Alan kişi nasıl indirim konusu yapabilir? Bununla ilgili istisnai durum nedir acaba. Teşekkürler

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:30

    O firmalar eğer arabayı satın alırken %18 kdvli satın almışlar ise size de o şekilde kesebilirler ama sizin indirim konusu yapmanız söz konusu değil.

      Süleyman
      Süleyman Cevapla
      - 10:50

      merhaba Hüseyin bey ben bir kamyon geçen sene vergi mahkemesi değilim geri dönüşüm kamyonu ben alırken galeri bana 137 bin TL satış bedili fatura kesti işim biti sarıçam galeriler bana diyorlaki bize fatura kesmen lazım ben ben şahisim nasil yapabilirim

ALİ KORKMAZ
ALİ KORKMAZ Cevapla
- 03:09

MERHABA HÜSEYİN BEY 2018 YILINDA KDV DAHİL 2012 MODEL KAMYONU 80000 E ALDIM ŞİMDİ SATIŞ İÇİN ASGARİ NE KADARLIK FATURA KESMELİYİM.TEŞEKKÜRLER

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 10:22

    Notere gidip kasko değerini sormanız gerekiyor. Asgari olarak kasko rakamının %30 aşağısına kesebilirsiniz

      ALİ KORKMAZ
      ALİ KORKMAZ Cevapla
      - 13:58

      ALAKADAR OLMANIZ NEDENİYLE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM…

      Sadi
      Sadi Cevapla
      - 13:02

      Merhaba motorumu 1 yıl önce aldım 45 bin tl ye şuan 75 bin tl ye ediyor yanlışlıkla gerçek usul şirket açtım ve bu motorumu aldıktan 5 ay sonra gerçekleştigi için kdv den yararlanamadım şirketimi kapattıktan sonra motoru satsam yine de fatura düzenlemem gerekir mi çünkü ben motoru alırken mükellef değildim benden yine de vergi alırlar mı cevaplarsanız sevinirim teşekkürler

Mehmet
Mehmet Cevapla
- 09:47

Merhaba, özel matrahlı araç alışının satışı biniciye veya başka bir galericiye satışı yapılırsa bunun faturası nasıl kesilir? Örneğin; aracın alış faturası: 50000 alış bedeli, satış değer farkı 990,10, Kdv tutarı (%1) 9,90 toplam değeri 51000 tl. Söz konusu aracın satış faturası nasıl kesilmelidir

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 12:29

    İlgili aracın satış faturasını Toplam değer üzerinden keseceksiniz yani 51000₺ olarak dikkate alacaksınız. Bu bağlamda değerlendirilecek fatura şu şekilde olabilir ;

    Satış Tutarı 60000₺ olsun diyelim;
    Araç Alış Bedeli 51000₺
    Satış Karı Matrahı 8910,89 ₺
    KDV %1 89,11₺
    GENEL TOPLAM 60000₺ şeklinde olacaktır.

ŞERİF ALİ
ŞERİF ALİ Cevapla
- 16:26

Merhaba üstadım yukarıdaki örnekte bir hata yok mu ben mi yanlış anladım acaba araç alış faturamız 51000 tl satışımız 60000 tl olsun
Araç alış bedeli 59 405,94
kdv oranı %1 594,06
genel toplam 60000

Galericilik faaliyeti olan birinden alıp başkasına satarken ki durum doğru mu?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 11:07

    yok bu şekilde yanlış olur hesaplamanız. https://www.huseyinkalayci.com/ikinci-el-arac-satislarinda-kdv-beyani-ve-fatura-duzeni/#Arac_Satis_Kar_Olursa_Fatura_Duzeni linke tıklayarak doğru hesaplamaya bakabilirsiniz.

    ercan
    ercan Cevapla
    - 17:18

    bende sizinle aynı şekilde düşünüyorum sorunuza net cevap alabildinizmi özellikle kdv oranını %18 e çıkardıkları bu dönemde ciddi önem arz ediyoru bu uygulama

kerem
kerem Cevapla
- 11:38

Merhaba Hüseyin Bey noter satış bedeli olarak 70000 tl ye ticari minibus aldım.ama satıcı bana fatura kesmezse ne olur?bana bir yaptırım uygulanır mı?ileriki yıllarda aracı satarken kdv den zararım olur mu?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 11:53

    Fatura kesmemesi sizin için elbette ki zarar olur. İlerleyen zamanlarda satış olasılığı gerçekleştiğinde size girişi KDVsiz olduğu için olduğu gibi kdv yükü size binmiş olacak. Faturalı almanızda fayda var bu minibüs’ü.

seher
seher Cevapla
- 13:33

Galericilik faaliyeti olan biri gider pusulasıyla 230 000,00 aldığı aracı yine gider pusulasıyla 170 000,00 tl ye satması durumunda yapılacak muhasebe kaydı ve kdv beyannamesinde nerede ne şekilde göstermem gerekir Yardımcı olursanız sevinirim.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 14:19

    Öncelikle galericilik yapan kişi vergi mükellefiyse gider pusulasıyla satış yapamazsınız fatura ile satış yapmanız gereklidir.

Can Demirli
Can Demirli Cevapla
- 13:51

Üstadım Merhaba;

%30 aşağısı için çıkacak olan rakam %18 kdv dahil dip toplam mıdıır yoksa bu rakamın üzerine ilave kdv daha gelecekmidir. Teşekkürler

ersin özgür çıkılı
ersin özgür çıkılı Cevapla
- 11:23

merhabalar Hüseyin bey şirketimiz ticari tırı galericiden satın aldı, Galeerici şirketimize özel matrahlı şekilde fatura kestiler tır kamyon gibi ticari bir araçta özel matrah uygulanabilirmi? Galerici bu ticari taşıtı alırken faturalı almak zorunda değilmiydi? Ticari tır kamyon vb taşıtlar faturadan çıkış yapmadıkça vergi kaydı kapanmıyor veya çekme belgesi alıp vergi kaydını dondurubiliyorlar diye biliyorum yardımcı olursanız sevinirim

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 12:36

    Aynen haklısınız. Ticari kullanımı olan araçların faturalı olarak çıkışı olmak zorundadır. Aksi takdirde dediğiniz gibi vergi dairesinden düşüş sıkıntılı oluyor.

      ersin özgür çıkılı
      ersin özgür çıkılı Cevapla
      - 15:42

      Cevabınız için teşekkür ederim.

        Hüseyin Kalaycı
        Hüseyin Kalaycı Cevapla
        - 16:10

        Ben teşekkür ediyorum. Herhangi bir sorun olursa iletişim bölümünden de yazıp gönderebilirsiniz

Aydın ATMAN
Aydın ATMAN Cevapla
- 16:41

Hüseyin bey merhaba, galericilik işiyle iştigal ediyoruz. Faturalı veya vergı mükellefi olmayan şahıstan aldığımız araç için noter satış evrağı bizim kdv dahil maliyetimiz bu konuda mutabıkız. Ancak araç ile ilgili yapılan yakıt, noter, ufak tefek bakım onarım giderlerimiz araç alım malıyetimiz midir, pazarlama gideri olarak mı görmeliyiz.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 16:49

    Merhabalar Aydın Bey,

    Aslen bakacak olursak dediğinizin ikisi de doğrudur. Yani araca yaptığınız bakım&onarım(yakıt,noter olmuyor.Araçta değişiklik yapılması elzem bu konuda. Örneğin motor yenilenmiştir. Tır ise takoğraf gibi gibi.) giderlerini maliyetine de ekleyebilirsiniz Pazarlama & Satış Gideri olarak ta değerlendirebilirsiniz. İkisi de olabilir. Hangisini yaparsanız yapın yanlış yapmış olmazsınız.

kerem
kerem Cevapla
- 13:13

Merhaba Hüseyin Bey, basit usule tabi kişiden 14+1 servis minibusu aldım.Fatura kesti fakat kdv siz olarak.Ben basit usul işletme olmayacağım,vergi mükellefi olarak personel servis işine baslayacagım.İleriki zamanlarda aracımı sattığımda %18 kdv ile mi çıkış yapmak gerekir?noter satışı kdv dahilmidir?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 13:15

    Merhaba Kerem Bey ;

    İlerleyen zamanlarda evet KDV’li olarak çıkmak zorundasınız. Noter satışındaki rakamın KDV dahil olup olmaması size bağlı noter oraya yazarken sizin isteğinize göre yazıyor.

      kerem
      kerem Cevapla
      - 13:28

      Teşekkür ederim.Çıkışımdaki kdv alış fatura-satış fatura bedeline göre mi hesaplanır,yoksa güncel kasko değerinin minimum %30 una göremi hesaplanır?

        Hüseyin Kalaycı
        Hüseyin Kalaycı Cevapla
        - 13:30

        Güncel kasko değerine göre hesaplanmak durumunda 🙂

          kerem
          kerem
          - 16:07

          Hüseyin Hocam tekrar özür dileyerek soruyorum.Ben minibusu satış tarihinden itibaren 1 ay içinde (sahış mukellef sirketi açmadan) satsam sıkıntı yaşarmıyım?Ceza yada vergi borcu cıkarmı?

          Hüseyin Kalaycı
          Hüseyin Kalaycı
          - 12:47

          Açıkcası belli olmaz. Ama şahsi görüşüm çıkmaz yönünde olacaktır.

          Murat palit
          Murat palit
          - 13:28

          Iyi gunler huseyin bey. Noterdeki satis sozlesmesinde kasko bedeli ve satis bedeli ayni yazilmis. Burada yazan satis bedeli uzerinden mi fatura kesmeliyim. Araci bu fiyata satmadim. %30 dusuk fatura kessem olurmu. Cunku 220 ye sattugim araba noterde 256 bin tl gorunuyor

          Hüseyin Kalaycı
          Hüseyin Kalaycı
          - 13:30

          Noterdeki rakamı yazmak zorundasınız malesef

Yücel kaya
Yücel kaya Cevapla
- 23:14

S. A
HÜSEYİN bey ticari işletmeme vergi mükellefi olmayan şahıstan ticari araç alacağım. Noterde kasko değerinin %70i kadar satış bedeli yazdıracağım alacağım şahıs vergi mükellefi olmadığından dolayı bana ft kesmiyor. İleride ben bu aracı satarken arabayı satın aldığım noter satış sözleşmesi rakamı ile arabayı satarken satış sözleşmesinin arasındaki fark kadar fatura mı kesmem lazım yoksa satış yaptığım günün kasko bedelinin kdv dahil %70 kadar mı fatura düzenlemem gerekli. Eğer ben satış yaptığım günkü kasko bedelinin oranı kadar ft düzenlerken bu kdv yi ben ödersem adaletsizlik olmazmı bahsettiğim araç kendi şahsi işimde kullanacağım hafif ticari araç şimdiden teşekkürler

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 10:05

    Merhabalar Yücel Bey,
    Aradaki kar kadar fatura kesebilmeniz için galericilik faaliyetiyle iştigal etmeniz gerekiyor. Diğer faaliyetlerde bu şekilde fatura kesmeniz malesef olanaksız. İlerleyen zamanlarda aracı satacağınız zaman satış yaptığınız günkü kasko değerinin %70’i kadar fatura kesmeniz gerekmektedir. Adaletsizlik mi bilemem ama maalesef sistem bu şekilde. İyi günler dilerim.

tolga çetiner
tolga çetiner Cevapla
- 17:17

Hüseyin bey merhaba ilgiyle ve sabırla tek tek bütün herkese cevap verdiğiniz için öncelikle teşekkür ederim. Benim bir sorum olacaktı özel matrah faturasıyla normal fatura arasında ne fark oluyor yani mesala noter satış bedelinden kestiğimiz faturayla araç satış karı olarak kestiğimiz fatura arasındaki fark kdv ödememiz dahamı az olur normal faturaya göre muhasebecimiz pek birşey fark etmeyeceğini söylüyor ama eski kestiğim faturada mesala 1.000 tl kdv çıkıyorsa matrahlı faturada 10 tl gibi bir rakam çıkıyor

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 17:26

    Merhabalar Tolga Bey,
    Güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum öncelikle. Bu blog sitesini kurma amacım zaten tam da bu şekilde insanlara elimden geldiğince yardım etmek.:)

    Sorunuza gelince ;
    Yazıdaki rakamlarla açıklamak gerekirse %18 KDV dahil 75000 TL’ye satışı olan bir aracı fatura ederken özel matraha uygulama yetkiniz olmasaydı şu şekilde kesecektiniz. ;
    KDV Matrahı 63559,32 TL
    KDV 11440,68 TL
    Toplam 75000 TL
    ama Özel matrah olunca 3.813,56 TL KDV keseceksiniz. Fark buradan geliyor. Kar açısından fark olmaz belki ama KDV açısından oldukça fark oluyor. Zaten bu özel matrah uygulamasının çıkış amacı da bu KDV adaletsizliğini bir nevi ortadan kaldırmaktır.

H. Alh.
H. Alh. Cevapla
- 22:42

Merhabalar,
Geçtiğimiz ay 335.000 bedelle bir hususi araba satın aldım. Herhangi bir ticari faaliyette bulunmuyorum. Satan arkadaş 336.000 üzerinden fatura keseceğini söyledi ama, herhangi bir şekilde bana fatura göndermedi. Aldığım araba için fatura kesilip kesilmemesinin benim açımdan bir önemi var mı? Zira benim faturayı kullanacağım herhangi bir yer yok. İleride bana sorumluluk doğuracak bir durum olur mu?
Teşekkürler,

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 10:28

    sizin fatura kullanacak bir mecranız yoksa kesip kesmeme durumu onun sorumluluğundadır. Size herhangi bir sorun teşkil etmez bireysel kullanıcı olduğunu içn.

      H. Alh.
      H. Alh. Cevapla
      - 14:36

      Teşekkürler

        Ahmet
        Ahmet Cevapla
        - 01:10

        Selam hüseyin abi Ben kamyonet alıcam hususi bana satıcı şirket aracı olduğu için fatura kesmek istiyor faturanın bana zararı varmı abi dağa önce faturalı araç almadım Vergiye mükellefi değilim .saygılar

          Hüseyin Kalaycı
          Hüseyin Kalaycı
          - 10:31

          Araç ticari statüde olduğu için fatura kessin kesmesin maliye sistemine düşecektir. Ondan dolayı ilinizdeki vergi dairenizle iletişime geçip durumunuzu anlatıp sormanızda fayda var. İllerdeki vergi dairelerine göre işleyiş birazcık değişebiliyor çünkü.

      Gülşah
      Gülşah Cevapla
      - 19:47

      Merhaba biz bir araç aldık KDV.dahil ama karşıdaki şahıs hep bizi oyalıyor fatura kesmedi nasıl bir yol izlemem gerekir

Mehmet
Mehmet Cevapla
- 22:59

Merhaba Hüseyin bey İnşaat sektörüyle uğraşan bi limited şirketiyiz Mart ayında demirbaşa kayıtlı olan bi servis aracı satışı yaptık fakat faturasını Mayıs ayında kestik bu bizim için bi sıkıntı oluştururmu e deftere sahibiz nasıl bi yol izlememiz lazım sattığımız kişi şahıs

Yeşim YILMAZ
Yeşim YILMAZ Cevapla
- 01:15

Iyigunler sahis sirketiyim fatura almadan arac satin almistim su an sattim muhasebecim fatura kesmemiz gerektiğini söyledi gerçekten fatura kesmem gerekiyor mu

musa
musa Cevapla
- 19:42

Hocam merhaba mali müşavirim;
, özel matrahlı araç alışının satışı biniciye veya başka bir galericiye satışı yapılırsa bunun faturası nasıl kesilir? Örneğin; aracın alış faturası: 50000 alış bedeli, satış değer farkı 990,10, Kdv tutarı (%1) 9,90 toplam değeri 51000 tl. Söz konusu aracın satış faturası nasıl kesilmelidir.SORUSUNA
İlgili aracın satış faturasını Toplam değer üzerinden keseceksiniz yani 51000₺ olarak dikkate alacaksınız. Bu bağlamda değerlendirilecek fatura şu şekilde olabilir ;

Satış Tutarı 60000₺ olsun diyelim;
Araç Alış Bedeli 51000₺
Satış Karı Matrahı 8910,89 ₺
KDV %1 89,11₺
GENEL TOPLAM 60000₺ şeklinde olacaktır.
ŞEKLİNDE cevap vermişsiniz.
Tebliğde
“İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.”
hükümlerine yer verilmiştir.”
ifadesi yer almakta. Sizin aynı düşünmüyorum.

“Diğer taraftan, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal eden mükelleflerce 22/3/2019 tarihinden önce alım-satıma konu etmek üzere satın alınan, ancak 22/3/2019 tarihi itibarıyla henüz satılmamış olup, ticari mal stoklarında bulunan binek otomobillerinin alış belgelerinde gösterilen ve daha önce indirim konusu yapılamayan KDV tutarlarının, bu araçların teslim edildiği döneme ilişkin KDV beyannamesinde indirim konusu yapılması uygun görülmüştür. Ancak, söz konusu binek otomobillerin daha önce maliyetine dahil edilen KDV tutarlarına ilişkin kayıtların düzeltilmesi gerektiği tabiidir.”

Galericiden alınanlarda kar a kdv uygulansa idi yasadan önce alınan araçlara da özel matrah uygulanırdı.Tam tersi indirim hakkı verip satışında kdv hesaplanması gerektiğini işaret ediyor.

Musa
Musa Cevapla
- 19:46

Hocam sorumu daha net sorayım.
1-katma değer vergisi mükellefi olmayanlardan
2-mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil

Bu iki kesimden alınan ikinci el taşıtta Yapılan Kar ne kadar ise bu kara KDV uygulanır.

2.mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil
ifadesine kimler giriyor sizce?

    ERCAN
    ERCAN Cevapla
    - 17:12

    SİZİNLE AYNI FİKİRDEYİM GALERİCİ ÖZEL MATRAHLI FATURAYLA GİRİŞİ OLAN ARACI SATARKEN SATIŞ BEDELİNİN TAMAMINA KDV UYGULAMASI GEREKMEKTEDİR. BU KONUYLA ALAKALI KENDİNİZİ DOĞRULAYACAK BİLGİYE SAHİP OLABİLDİNİZMİ YAKIN ZAMANDA

Çağrı
Çağrı Cevapla
- 20:59

Hüseyin bey merhaba 2018 yılında 50 bin tl kamyonet aldım faturasız şirketimin üzerine şimdi satış yapıcam buna fatura kesicekmiyim

levent
levent Cevapla
- 15:56

merhaba, şirket üzerine kayıtlı aracın diğer bir şahısa satışında fatura kesmek zorunlumudur?
fatura kesilmemesi durumunda yaptırımı yada cezası nedir bilgi verirmisiniz lütfen.

Oguz
Oguz Cevapla
- 21:42

247 bin TL ye araç aldım galerici aracın faturasını satışta 51 bin TL olarak göstermiş ve öyle fatura kesmiş şimdi biz 247 TL ödediğimiz için araca bizim geri kalan fatura bedelini nasıl talep edebiliriz

ahmet mercan
ahmet mercan Cevapla
- 16:16

merhaba hüseyin by. galeri işi yapıyoruz sıfır aldığımız aracın kdvsini aracın maliyetine yazdık fatura düzenlememiz gerekiyor aracı 300 bine sattık aracın karı nın mı kdvsini ödüyecez yoksa matrah üzerinden mi kdv hesaplanacak

Tevhit Can Ulusoy
Tevhit Can Ulusoy Cevapla
- 03:49

Merhabalar üstadım , mükellefim galericilik faaliyeti göstermekte olup 2022 Mart ayında aldığı aracı 2022 Nisan ayında sattı ve bu satış 90.000TL’ye alınıp 67.000TL olarak gerçekleşti.Şimdi bu aracın faturasını nasıl düzenlemeliyiz.Teşekkür ederim

SİBEL BİRCAN
SİBEL BİRCAN Cevapla
- 17:34

Hüseyin bey merhaba;benim sorum şöyle:Oto alım satımı yapan mükellef vergi mükellefi olan bir şahıstan özel matrah uygulanarak kesilen bir faturayla 286.000 Tl ‘ye bir araç satın almış. Bu aracı yine bir vergi mükellefine 290.000 Tl’ye satmış.Biz aracın satış faturasını özel matrahlı mı keseceğiz? Bir de aracı satın alırken fatura üzerinde ki kdv’ni indirim konusu yapabilir miyiz?Teşekkür ederim…

Tuna
Tuna Cevapla
- 22:04

400 bin tl degerinde arac satin aldim fakat araci satan kisi faturami kesip vermedigi icin problem yasiyorum. Bu konuda ne yapabilirim bu faturayi almak icin. Vergiden dusmek icin kullanacagim.

kader
kader Cevapla
- 11:30

merhaba 2020mart ayında şirket üzerine 130.000.-tl ticari araç aldık.
şimdi satış yapmak istiyoruz. 400.000.-tl
satış faturası nasıl düzenlenecektir.

Ali
Ali Cevapla
- 20:53

Merhaba.nakliye ile ugrasıyordum.2017 yılında işler ters gitti battı icralık oldum.3 adet kamyon vardı adıma ticari olarak.2017 yılında devlet resen işyerini kapattı.bu yıl çıkan vergi affı ile borçlarımı ödedim.icralar kalktı.elimdeki kamyonları nasıl satabılırım.fatura kesemiyorum iş yeri kapalı.bır tanesini faturasız kardesime sattım hususi olarak devrini aldı.kendi işlerinde kullanmak için.sonradan faturasız satışın ileride sıkıntı cıkaracagını duydum.yardımcı olursanız çok sevinirim

Ramazan YILMAZ
Ramazan YILMAZ Cevapla
- 21:00

Merhaba! Kolay gelsin
875.000 tl ye araç satın aldım aldığım kişi vergi mükellefi olmadığı için fatura alamadım yani bana bir fatura girişi olmadı aracı şuan aynı fiyata arkadaşıma satacağım bi kazanç olmadan yinede fatura kesmem gerekiyormu
Muhasebecime sordum gerekmediğini bu araçla fatura girişi olmadığı için çıkışınında olamayacağını falan söyledi sizce ne yapmalıyım

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 21:26

    Eğer işletmenize kayıt ettirmezseniz meslektaşımın dediği gibi gerek yok

CEMİLE
CEMİLE Cevapla
- 14:41

Merhaba ,
Ltd.şti için 2021 yılında 2 adet ticari araç alımı yapılmıştı.
SATIŞ: 162.000 TL +SATIŞ KARI 1.1980,198 +%1 KDV =164.000 TL alımını yaptık.
fatura tipi : özel matrah olarak 812 nolu vergi istisnası gösterilmiş ve kdv kısmında dahildir ibaresi bulunmaktadır.
Şuan araçlarımızın 2 araçta satış yapacağız.Fatura %20 KDV ile mi düzenlenecektir.
e-fatura düzenleme şekli ve detayı nasıl olmalıdır?
Teşekkür ederim.

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 15:41

    Eğer siz galericilik faaliyetiyle uğraşmıyorsanız normal olarak ticari statüsünde bir araç fatura edecekseniz %20 kdvli olarak normal ft keser gibi düzenleyeceksiniz

      CEMİLE
      CEMİLE Cevapla
      - 16:31

      bilgi için teşekkür ederim.

      ÇİĞDEM
      ÇİĞDEM Cevapla
      - 15:27

      peki şirkete kesilen araçlar için de galericiler ticari araçları %1 kdv den mi kesmesi gerekiyor

Tolga
Tolga Cevapla
- 21:57

Hüseyin bey selamlar ,sahis sirketiyim 2016 yılında hafif ticari araç aldım faturasız şahıstan ,yakıt giderleri lastik vs muhasebeye veriyorum şimdi bu aracı satarsanm faturasını % kac kdv li kesmeliyim(esnaf arkadaşlar 1 ile kestiler araçlarını herkes farklı birsey söylüyor bilgi verebilirseniz sevinirim

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 22:18

    Eğer aracınız doblo tarzı bir araç ise %1 KDV’li olarak keseceksiniz. Eğer pickup tarzı bir araçsa %20 KDV’li olarak keseceksiniz.

DENİZ
DENİZ Cevapla
- 12:32

ARAÇIM İÇİN FATURA KESECEGİM AMA ARAÇ SATIŞ SÖZLESMESİNDE İSİM SOYİSİM İLE CARİ OLUSTURUNCA HATA VERİYOR ALICI TANIMSIZ VERGİ NO NASIL BULCAZ

Mehmet
Mehmet Cevapla
- 01:53

Hüseyin bey merhaba 2 gün önce bir kamyon aldım sanırım hatalı bir satış yaptık (acil dönüş sağlama imkanınız olursa minnettar olurum) vergi mükellefi değilim daha önce ticari amaçla kullanılan aracı noterde 500 bin satış bedeli ve ticari alım yazarak satın aldım 1 hafta sonra bu araca yine satış yapmam gerekiyor bilmediğim için satıcı ile fatura hakkında hiç konuşmadık satıcıya faturayı sorduğumda seni ilgilendirmez ne kadar keseceğim cevabı alıyorum lütfen yardım edin ne yapmam gerekiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara