Sgk İşe Giriş Bildirgesi

Resmi standartlarda hizmet vermekte olan kurumlar, çalışanlarını işe aldığı zaman işe giriş işlemlerini başlatmalıdır. Bu işlemler çalışanın sigorta priminin de başlamasını sağlamaktadır. Sigorta primi çalışanın iş güvenliği ve korunması açısından gereklilik taşımaktadır. Kanun kapsamında değerlendirmeye alındığı zaman yapılması zorunluluk taşımaktadır.

İşe giriş bildirgesi çalışanın işe başlama tarihini belirleyen bir belgedir. Bu yazımda sizler için bu bildirgenin kim tarafından verildiği ve ne işe yaradığı hakkında detaylı bilgilendirme yapacağım.

SGK İşe Giriş Bildirgesi 

İşveren sgk işe giriş belgesi ile çalışanın işe ne zaman başladığını göstermektedir. Bu belge giriş tarihinden itibaren imzalanarak iş yeri sahibinde ve çalışanda birer nüsha bulunmalıdır. Belge iş veren tarafından hazırlanmakta olup kanun kapsamında değerlendirilmektedir. Bu noktada düzenleme yapan kanun tasarısı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olarak değerlendirilmektedir.

Bazı iş verenler işe giriş bildirgesini ilk etapta çıkarmamayı seçer. Çalışana ise 2 aylık deneme sürecinde olduğunu belirtmekle yetinir. Ancak çalışanın haklarını iyi bilmesi ve özümsemesi gerekmektedir. Deneme sürecinde olan çalışan için de sigorta başlangıcı yapılmalı, işe giriş belgesi çıkarılmalıdır. Deneme sürecinde olumsuz sonuç alan çalışan için tekrar çıkış verilmelidir. Bu durum yine 5510 sayılı Kanun tasarısına göre zorunludur.

İşe Giriş Bildirgesi Nasıl ve Nereden Alınır? 

Direk iş veren tarafından elektronik ortamda hazırlanan bildirge yazıcı aracılığıyla çıkarılmalıdır. Çıkarıldıktan sonra imzalanıp kaşelenerek işçi ve işveren tarafından saklanmalıdır. Bildirge eline ulaşmamış olan çalışanlar  SGK’ dan alabilmektedir.

Bildirgeyi internet üzerinden sorgulayarak rahatlıkla öğrenebilir, detaylı incelemesini yapabilirsiniz. İşe giriş işlemini gerçekleştirmeyen kurumlar için kanun tasarısına göre para cezası kesilmektedir. Yasal süreyi geçen bildirge için bir asgari ücret kadar ceza kesimi yapılır. Uyarılara rağmen bu duurm devam ettiği taktirde daha ağır yaptırımlar uygulanmaktadır.

Yazar Hakkında
Toplam 340 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara