Sgk Emeklilik Şartları Nelerdir?
Binlerce insan sgk emeklilik hakkında merak ettiklerini sorgulamaya devam ediyor. Ne zaman emekli olacakları, emeklilik şartları, erken emeklilik imkanları ve emeklilik hesaplama gibi kafalarda birden fazla soru işareti mevcuttur. Bugünkü yazımda okuyucularım için emeklilik hakkında detaylı bilgiler sunacağım. Sürekli olarak değişen kanun tasarıları ve getirilen yeni düzenlemeler emeklilik yaşının hesaplanmasını zorlaştırmaktadır. Bu soruların cevabını bulmak adına bazı hesaplamaları yapmak, şartları takip etmek gerekmektedir.
Emeklilik yaşı kişinin sigorta girişinin gerçekleştiği andan itibaren belirlenmelidir. Belirlenen bu yaş durumu, ülkede istihdam düzenlemeleri, emekli sayısı ve bütçe gibi konuların netlik kazanmasını sağlamaktadır.
Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik yaşı hesaplanırken vatandaşın doğum tarihi ve sigorta başlangıcı dikkate alınmaktadır. Ancak vatandaşın emeklilik yaşı belirlense de doldurması gerekli olan prim sayısını doldurmadığı taktirde bu sayının dolmasını beklemek zorundadır. Aksi halde emeklilik gerçekleşmeyecektir. Birçok vatandaş primini doldurmak adına emeklilik yaşı geldiği halde çalışmaya devam etmektedir.
Emeklilik yaşından genellikle kadınların erkeklere kıyasla daha erken emekli olduğu bilinen bir gerçektir. Özellikle anneler için çocuk sayısı baz alınarak devlet tarafından bir miktar prim ödenmektedir. Bu prim ve avantajlar ülkeden ülkeye farklılaşmaktadır. Türkiye’de emeklilik yaşı kademeli bir şekilde yükseltilmektedir. Bu kademeli yükseliş 2048 yılında 65 olarak uygulanacağını göstermektedir.
Emeklilik yaşı hesaplama aracı standart durumlar için geçerlidir. Bu araç ortalama bir tarih vermektedir. Ancak ekstra durumlar söz konusu olabilir. Bu durumlar arasında anne olmak, çalışmaya engel bir durumun olması gibi konular da söz konusudur. Bu durumlar yaşı daha erkene çekmektedir.
SGK Emeklilik Şartları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emekli edilmek için vatandaşların belli şartlara sahip olması gerekmektedir. İlk ve en önemli şart emeklilik yaşının belirlenen tarihe ulaşmasıdır. İkinci şart ise prim gün sayısını doldurmaktan geçmektedir. Bu şartlar yerine getirilmediği taktirde emeklilik söz konusu olmamaktadır.
Bir tane hizmet sözleşmesi baz alınarak bir ya da birkaç iş veren tarafından çalıştırılan vatandaşlar 4a kapsamında emekliliği hak etmektedir. Kendi iş yerini açmış olan doktor, avukat, gibi ticari kazanç güden kişiler, iş verene bağlı olarak değil de bağımsız olarak çalışan kişiler, sgk kapsamında emekli olmamaktadır.
Sözleşmeli olarak çalışmakla birlikte 4a ve 4b kapsamında değerlendirilmeye vatandaşlar ise 4c olarak emeklilik hakkı kazanmaktadır. Emeklilik yaşı gelen, primi dolan ve kategorisi dolan herkes otomatik olarak emeklilik statüsüne ulaşmaktadır.