Sektörel Olarak Endüstri Raporları

Sektörel Olarak Endüstri Raporları

Endüstri ve sektör terimleri genellikle, ekonominin aynı segmentinde faaliyet gösteren veya benzer bir iş türünü paylaşan bir şirketler grubunu tanımlamak için birbirinin yerine kullanılır. Terimler sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, aslında biraz farklı anlamlara sahiptirler. Bu farklılık onların kapsamı ile ilgilidir; Bir sektör ekonominin büyük bir bölümünü ifade ederken, sektör terimi çok daha spesifik bir şirketler grubunu veya işletmeyi anlatıyor.

Sektör Aslında Ne?

Bir sektör, içinde büyük bir şirketler grubunun kategorize edilebildiği ekonominin birkaç genel kesiminden biridir. Bir ekonomi, o ekonomideki neredeyse tüm ticari faaliyetleri tanımlayabilen bir düzine sektöre ayrılabilir. Örneğin, temel malzeme sektörü, şirketlerin, ekonominin diğer sektörlerince kullanılan altın, gümüş ve alüminyum vb. ana malzemeleri arama, işleme ve satma işinde çalıştıkları ekonominin segmentidir. Sektörler, genellikle, Enerji Seçme Sektörü SPDR Fonu ( XLE ) gibi sektörü izleyen belirli bir borsada işlem gören fonlara (ETF) sahiptir. Diğer taraftan, bir endüstri, benzer iş faaliyetlerine sahip olan çok daha spesifik bir grup şirketini açıklar. Temel olarak, sektörler daha fazla sektörleri daha tanımlanmış gruplaşmalar haline getirerek yaratılmıştır. Düzinelerce her sektörün farklı sayıda endüstrisi olacak, ancak yüzlerce olabilir. Örneğin, finansal sektör, varlık yönetimi, hayat sigortası veya aracılık gibi sektörlere ayrılabilir.

Endüstriyel Raporlamada Nelere Önem Verilmelidir

Sektörel olarak rapor oluştururken, ilk gruplar genel bir ekonomik aktiviteyi tanımlayan sektörlerdir. Daha sonra, bu sektöre giren tüm şirketler, daha çok benzer iş faaliyetlerini paylaştıkları şirketlerle gruplandırıldıkları sektörlere ayrılır. Ancak bu son değil. Endüstriler daha çeşitli, daha spesifik gruplara ayrılabilirler. Bu iki terimin ters çevrildiği durumları bulabileceğinize dikkat edilmelidir. Bununla birlikte, genel fikir kalır: Birincisi ekonomiyi birkaç genel segmente indirirken, diğeri bunları daha spesifik iş faaliyetlerine ayırır. Borsada, genel olarak kabul edilen terminoloji, bir sektörü geniş bir sınıflandırma ve bir endüstri olarak daha spesifik olarak belirtmektedir.

Endüstride Sektör Analizinin Önemi

            Sektör analizi, belirli sektörlerin iş döngüsünün farklı aşamalarında daha iyi performans gösterdiğine dayanmaktadır. Örneğin iş döngüsünün erken döneminde, faiz oranları düşük ve büyüme artmaya başlıyor. Bu aşamada, düşük faiz oranlarından ve artan borçlanmadan faydalanan şirketler genellikle iyi iş çıkarmaktadır. Bunlar, Finansal ve Tüketici İhtiyari sektörlerindeki şirketleri içerir. Büyümenin yavaşladığı bir ekonomik döngünün sonlarında, Kamu Hizmetleri ve Telekomünikasyon Hizmetleri gibi savunma sektörleri genellikle daha iyi performans gösterir.

Gelen sektör rotasyon stratejileri, yatırımcılar çeşitli şekillerde içinde sektörleri tanımlayabilir. Ancak yaygın olarak kullanılan bir taksonomi, MSCI ve Standard & Poor’s tarafından geliştirilen Global Endüstri Sınıflandırma Standardı’dır (GICS) . GICS, 24 sektör grubuna, 68 endüstriye ve 157 alt sektöre ayrılan 11 sektörden oluşmaktadır. Tüketici Zımba sektörü, örneğin, üç endüstri grubundan oluşmaktadır:

1) Gıda ve Zımba Perakende
2) Yiyecek, İçecek ve Tütün
3) Ev ve Kişisel Ürünler.

Bu endüstri grupları daha fazla endüstriye ayrılıyor. Yiyecek, İçecek ve Tütün, örneğin, alt sektörlere ayrılan üç kişiden oluşur. Örneğin, İçecek endüstrisi üç alt sektörden oluşmaktadır: Brewerler, Damıtıcılar ve Şaraplar ve Alkolsüz İçecekler.
Yukarıdan aşağıya yaklaşım kullanan sektör rotorları ve diğerleri, kendilerini sektörlerle sınırlandırmamaktadır. Sanayi gruplarını, endüstrileri veya alt sektörleri vurgulamayı tercih edebilirler.

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara