
Sektörel Anlamda Enflasyonun Etkisi
Firmaların dağılımına etki eder. satılan ürün veya hizmete mecburi fiyat arttırması gerekir. Buda müşteri azalmasına sebep olur. Enflasyon bir vergi değildir. Devletin merkez bankaya olan borcunu finanse etmek için halka fazladan vergi sunma yoludur. Fiyatların sürekli ve yüksek bir şekilde artması sektörel piyasayı da sarsar.
Genel olarak fiyatların bu kadar ani yükselmesine anlam vermekte zorluk çekeriz. Kiralar ve vergiler yükseldiğinde firmalar mecburi olarak zarar karşılamak için fiyat yükseltir. Tabi ki zararlar karşılansa da geriye kalan tutar az olduğu için yeni ürünler yeni satış taktikleri üretilir. Mümkün olduğunca az işçi çalıştırılır. Maliyet en aza indirilir.
Fiyatların Artış Nedeni
İşçi maaşının artması.
İklimin ve hava değişikliğinin verdiği zararların artması.
Ucuz kredi verilmesi.
Devletin harcamalarının artması.
Tüketici taleplerinin artması.
Doların ani bir şekilde artışı.
Etkiler
Gelir dağılımlarında dengesizlik; sosyal ve siyasi sorunların büyümesine neden olmaktadır.
Firmaların bir anda batması ve dağılması; işsizliğin daha çok olmasına neden olmakta.
İşsizliğin bir an da en yükseğe çıkış sağlaması; bizleri açlık sınırına götürmekte.
Bir çok dükkanın kepenk indirmesi.
Poşetin ücretli olması; insanları daha da zorlamakta.
İthalat artışı oldukça elinde dövizi olanlar çok kazanç sağlamakta fakat çoğunluğu kötü etkilemekte. Birse ölçüm sağlayan endeksler vardır. Bunlardan biri tefe ( toptan ve eşya fiyat endeksi) diğeri ise tüfe (tüketici endeksi) Ülkemizde kullanılan genel fiyat endeksi tefe’ dir. Yani tefe resmi göstergedir. Tefe’ nin de, tüfe’ nin de hesaplanmasında hata vardır. tüfe halkın gerçek durumunu tefe’ye oranla daha çok göstermesine rağmen resmi gösterge, tefe’ dir.
Tefe’de; inşaat sektörü, toptan ve perakende ticaret, otel, lokanta, ulaştırma, haberleşme, bankalar, eğitim kurumları, sağlık kurumları yer almamaktadır. Endeks anket sonuçları ele alınarak hesaplanır. Anket yönteminin ise güvenli olup olmadığı henüz açıklanamamıştır. Bu nedenle tam anlamıyla bir anlatım sunulamamaktadır. Ekonomi ve piyasa dediğimiz ikili her zaman ve her an değişim göstermektedir.
Özete gelecek olursak fiyatların bir anda yükselmesi insanları zorda bırakıp açlığa doğru götürmektedir. Çok sayıda insan kredi borcu altında kalmıştır. İşsizlik oranı arttığı için insanlar kredileri ödeyemediği için tekrar kredi alıyor ve böylelikle hep borçluyuz. Hep faiz ödüyoruz.