Şahıs Firmaları Hangi Vergileri Öder ?

Şahıs Firmaları Hangi Vergileri Öder ?

İçindekiler

Şahıs firmaları mükellefiyet açısından en küçük firmalardan birisidir. Bu tür firmalar tek kişi işletmeleri olarak geçerler ve uygulamada en eski,en basit ve en çok görülen mükellefiyet türüdür. Vergi dairesi açısından bir mükellefiyet türü sayıldığından beyanname vererek vergi ödemekle yükümlüdürler. Bu tür firmaların ödediği vergiler nelerdir ?

En önemli not olarak belirtmek isterim ki firmayı açtığınız andan itibaren hiçbir gelir beyan etmezseniz bile beyannamelerin damga vergilerini ödemekle yükümlüsünüz.

Damga Vergileri

Damga vergisi, Damga vergileri kanuna ekli I ve II sayılı listede yayımlanan değerli kağıtlar üstünden alınan bir vergidir. Her beyannamede çıkar ve beyanname ile birlikte ödenir. Herhangi bir vergi çıkmasa bile damga vergisi ödenmek zorundadır.

Stopaj Vergisi

Şahıs firmaları vergi kesintisi yapmakla sorumlu oldukları işlemler için muhtasar beyanname vermekle yükümlüdürler. Bu işverenler çalışanlarının maaşlarından %15 oranından başlayarak artan gelir vergisi kesintilerini, kira ödemeleri üzerinden yaptıkları %20 oranında gelir vergisi kesintisini, muhasebe ve avukatlık gibi serbest meslek hizmetleri için ödedikleri ücretlerden kestikleri %20 oranındaki gelir vergisini mükellefiyet durumlarına göre aylık veya üç aylık olmak kaydıyla muhtasar beyanname ile beyan edip ödemek zorundadırlar. Muhtasar Beyannamesi izleyen ayın 26.sı gününe kadar beyan edilip ödenmek zorundadır.

Katma Değer Vergileri

Şahıs firmaları da diğer tüm mükellefiyet türleri gibi her ay düzenli olarak KDV beyannamesi vermekle yükümlüdür. KDV yapılan ve alınan hizmetler üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. Hizmetin veya Malın türüne göre kdv oranı %1, %8 veya %18 olabilir. Mal ve hizmet satışları ve alışları KDV’nin konusunu oluşturmaktadır.

İlgili ay içerisinde yapılan satışlardan tahsil edilen KDV tutarı ile alınan mal ve hizmetlere ilişkin ödenen KDV tutarları KDV beyannamesinde ayrıca gösterilerek beyan edilir. Bir ay içerisinde tahsil edilen KDV tutarı, ödenen KDV tutarından fazla ise KDV ödemesi çıkar. Tam tersi söz konusu olur ise devreden KDV çıkar ve sonraki ay KDV beyannamesine indirim konusu olmak üzere devir eder. KDV beyannamesi izleyen ayın 26. günü beyan edilip ödenmek zorundadır.

Geçici Vergi

Şahıs firmalarının kar ve zarar durumları Geçici Vergi beyannamesi ile üçer aylık dönemler halinde beyan edilir. Geçici vergi beyannamesi üzerinden kar beyan edilip vergi ödenmesi durumunda ödenen vergi Yıllık Gelir Beyannamesi üzerinden indirim konusu yapılır.

Geçici vergi oranı gelir vergisi mükellefleri için %15, kurumlar vergisi mükellefleri için %20’dir. Geçici Vergi Beyannamesi üç aylık dönemlerin kapanmasını izleyen ikinci ayın 17.günü akşamına kadar beyan edilip ödenmek zorundadır

Gelir Vergisi

Şahıs firmaları yıllık gelir vergisi mükellefleri olarak her yıl 25 mart tarihine kadar bir önceki mali yılın kar yada zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederek ödemek durumundadırlar. Yıllık Gelir vergisinde hesaplanan vergi artan oranlı tarifeye göre hesaplanır. Bu dilim %15’den başlayarak yeni çıkan tebliğ’e göre %40’a kadar çıkar. Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin ilk taksiti Mart ayı sonuna kadar ikinci taksiti ise Temmuz ayı sonuna kadar ödenmelidir.

GELİR VERGİSİ ORANLARI
2020 yılı Gelir Vergisi Oranları ve Tutarları
22.000TL kadar    %15
49.000TL’nin22.000TL si için3.300 TLfazlası için%20
120.000TL’nin49.000TL si için8,700 TL *fazlası için%27
600.000TL’nin120.000TL si için27.870 TL **fazlası için%35
600.000TL’den fazlasının600.000TL si için195.870 TL ***fazlası için%40

(ücret gelirlerinde 180.000 TL’nin 49.000 TL’si için 8.700 TL)
** (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 180.000 TL’si için 44.070 TL)
*** (ücret gelirlerinde 600.000 TL’den fazlasının 600.000 TL’si için 191.070 TL)

Yazar Hakkında
Toplam 362 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (14 yorum)
Hakan
Hakan Cevapla
- 16:58

Merhaba iki sorum olcak.
1. eğitim üzerine şahıs şirketi açan biri aynı zamanda giyim üzerine e ticaret yapabilir mi?
2. Şahıs şirketinde kazanılan para kişinin hesabına yattıktan sonra o parayı çekmek isterse bir vergi veya işlem ücreti ödüyor mu?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:24

    Merhabalar,

    1- Eğer vergi dairesi faaliyetlerinizde yok ise yapamazsınız. İlk önce vergi dairesine faaliyet ekletmeniz gerekmektedir. Ardından işleyişin düzgün olması açısından şube açarak giyim üzerine faaliyetlerinizi orada yürütmeniz daha doğru olacaktır.
    2- Hayır herhangi bir vergi vb ödemezsiniz. Ama düzgün olması açısından ticari ve şahsi hesaplarınızı ayırmanız gerekmektedir.

Ali
Ali Cevapla
- 22:38

Merhaba benim KDV üstüne sorum olacak. 100tl lik bir elektronik ürün tedarik ettim diyelim ve bu KDV ile birlikte 118tl’ye geldi. Aynı ürünü kdv si ile 236 liraya satıldığında kdv’den muafmı olur? Alış ve satışlarda kdv farkı nasıl belirtilir?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:30

    Verdiğiniz örnekle anlatacak olursak ;
    Alıştaki KDV ;
    Matrah 100₺
    KDVsi 18₺
    TOPLAM 118₺
    Satıştaki KDV :
    Matrah 193,52₺
    KDVsi 42,48₺
    TOPLAM 236₺
    Fark 24,48₺ ( Bu rakam kadar size KDV ödemesi çıkmaktadır.)

Murat tas
Murat tas Cevapla
- 17:55

Merhaba, yarı özel yarı kamu olan bir şirkette ssk liyim. Şahıs şirketi kurarsam bağkur ödemesi yapmak zorunda mıyım

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 17:57

    Ssklı olduğunuz için bağkur primi ödemezsiniz

Orhan
Orhan Cevapla
- 09:13

Merhabalar,

İnternetten ikinci el ürün satacağım ve bazı sitelere ürün eklemek için vergi levhası gerekiyor. Bu yüzden şahıs şirketi açmam gerekiyor sanırım. Şirket açtıktan sonra fatura keserken ya da kargo gönderirken örneğin X Hediye gibi bir isim kullanabilir miyim, yoksa isim soyadıma göre mi fatura kesilecek ve kargo gönderimi yapılacak?

Diğer konu ise satacağım ürünleri çoğunlukla ikinci el pazarlarından buluyorum, haliyle fatura olmuyor. Bu konuda ben nasıl gelir gider göstereceğim, bu ürünler için fatura kesilmesi nasıl sağlanacak? Satış yapacağım siteler her ürün için fatura istiyorlar. Bu ürünleri muhtelif ürün diye gösterip başka ürünlere mi dahil etmem gerekecek?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 09:44

    Vergi levhasında adınız soyadınız geçmek zorundadır elbette ki ama faturanın üstünde,kargo poşetinin üstünde veya birçok yerde marka adınızı yazabilirsiniz.

    Siz satarken fatura keseceksiniz elbetteki. Alırken ise aldığını kişi fatura kesemez durumda ise sizde ondan gider pusulası ile alabilirsiniz.

    Ertuğrul uysal
    Ertuğrul uysal Cevapla
    - 17:40

    Merhabalar limited sirketimi kapatmak istiyorum ne kadar bir ucret cikar?

      Hüseyin Kalaycı
      Hüseyin Kalaycı Cevapla
      - 00:59

      İlk başta tasviye sürecine girmeniz gerekmektedir ondan dolayı rakamlar farklılık gösterebilir.

Sinem
Sinem Cevapla
- 10:08

Merhabalar bir şahıs kargo şirketi açmak için usulen yapmam gereken başvuru nelerdir?

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 12:59

    Maliye’ye İşe başlama bildirimi yapmanız gerekmektedir. Taşımacılık için gerekli belgeleri de temin etmeniz gerekmektedir. K belgesi vb gibi. Bu belgeler için ticaret odası size yardımcı olacaktır.

Ferhat
Ferhat Cevapla
- 23:11

Merhaba Hüseyin bey
Kendime şahıs firması kurarak kurye işi yapıyorum bir kurumsal firmada
Aylık geliri 9600 lira oluyor devlet benden ne kadar vergi alır kesintisi ne olur aylık ve 9600 lira gelirin ne kadar gider faturası göstermeliyim kesilmesin ?
Teşekkür ederim

    Hüseyin Kalaycı
    Hüseyin Kalaycı Cevapla
    - 23:21

    Şahıs firması ise %15 olarak aylık olarak hesaplayabilirsiniz. İstediğiniz kadar gider faturası bulabilirsiniz ama işinizle ilgili olmasına ve gelirinize orantılı olmasına dikkat ediniz lütfen.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara