Muhtasar Beyannamesi Nasıl Hazırlanır

Muhtasar Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?

Gelir vergisi beyanlarından biri olan muhtasar beyanname, bir tür gelir vergisidir. İşverenler ile vergi tevkifatı yapanlar tarafından, kesilmiş olan vergi matrahları ile beraber vergi dairesine bildirilmektedir.

Stopaj usulünde bir vergilendirmenin söz konusu olduğu muhtasar beyanname, muhasebe departmanını açısından son derece önemlidir. Bu tür vergi, asıl borçlu olandan alınmaz ve vergiden kim sorumlu ise borcu da onun ödemesi istenir.

Kaynaktan kesilen bir vergi türü olup, sahibinin eline gelir geçmeden vergilendirilmektedir. Peki, muhtasar beyanname nasıl hazırlanmaktadır? Aylık ya da 3 aylık dönemler şeklinde verilen beyannamenin bazı şartlara uyması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

-10 ve üzeri işçi çalıştırılmalıdır.

-Yapılan kesintiler arasında, zirai ürün bedeli kesintileri olmamalıdır.

-Bağlı olunan vergi dairesine önceden bilgilendirme yapılmalıdır.

-İlgili kişiler, yapacak oldukları tevkifat ile ilgili muhtasar beyannamesini bağlı olduğu vergi dairesine önceden bildirmek şartı ile Ocak – Nisan – Temmuz – Ekim aylarının 23’ünün akşamına kadar vermelidirler.

-Beyanname düzenlenirken; tevkifatı yapan kişinin adı, soyadı, unvanı, adresi, ilgili aylar, ücret bordroları, çalışan sayısı, verilen ücretlerin tutarı, vergi kesintisi gibi bilgilerin eksiksiz olarak eklenmesi gerekir.

Yazar Hakkında
Toplam 340 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara