Küçük İşletmelerin Sektörel Katkıları

Küçük İşletmelerin Sektörel Katkıları

Küçük İşletmelerin Sektörel Katkıları

Küçük işletmeler diğer büyük ölçekli işletmeler kadar ülke ekonomisine katkı sağlayan kuruluşlardır. Bir ülkenin ekonomisini canlı tutan işletmeler, küçük, orta ve büyük işletmeler olarak sınıflandırılmaktadır. Ülkeye en büyük katkıyı büyük ya da orta ölçekli şirketler katkı sağlar demek doğru değildir. Çünkü küçük işletmeler hem sayı olarak fazladır hem de riski en az sektörlerden biridir. Riski azdan kasıt uzun vadede zarar etmeyen, ülkeye sürekli sektörel kazanç sağlayan küçük işletmelerin katkısı bir hayli fazladır.

Küçük İşletmeler Ve İşleyiş

Küçük işletmelerin en büyük katısı aslında büyük işletmelere olmaktadır. Şöyle ki, bir küçük işletme tamamen bağımsız ürün üretirken büyük işletmenin sağlayıcısı konumunda da olabiliyor. Bu da aslında sektörde büyük işletmelerin bir nevi küçük işletmelere bağımlılığını gösteriyor. Bu detaylara sektörel bazda bakıldığında da bir küçük işletmenin birden fazla sektöre hizmet etmeye ortaya çıkmaktadır.

Küçük İşletmelerin İstihdama Katkısı 

Her küçük işletme aynı zamanda o ülkenin istihdamına katkı sağlayan bir kuruluştur.  Bu katkı en az büyük işletme kadardır. Çünkü her ülkede küçük işletme sayısı büyük işletme sayısından fazladır ve yapılan iş daha çok  insan gücü ile yapılabilmektedir. Büyük işletmelerde ise durum tam tersidir. Büyük işletme sayısı her zaman azdır ve işlemler insan gücü dışında etkenlerle yapılabilmektedir. Bu nedenle küçük işletmelerin sektörlere katkısı her zaman daha fazladır.

Küçük İşletmelerin Özellikleri

Küçük işletmelerde şirket sahibi sayısı büyük işletmelere göre daha azdır. Bazen tek bir şahıs ya da iki ortaklı küçük işletmelerden bahsedilebilir. Büyük işletmelerde ortak sayısı çok daha fazla olabilir. İşletmeyi yöneten kişi ile işletmenin yürümesinden sorumlu kişi her zaman uyum içindedir ve kararları da ortaktır. Şirket ile ilgili kararlar çabuk alınır ve zamanında uygulanabilir. İşletme sahibi diğer çalışanları ile de gayet uyumludur.

Çalışan işletme sahibine kolayca ulaşabilir. Araya aracı girmez ve çalışan iş yeri sahibini tanır. Sermayeleri her zaman sabittir. Küçük işletmelerin sermayeleri bir anda artıp azalma yaşamaz. Küçük işletmeler en az büyük işletmeler kadar yenilikleri takip eder, ancak bütçeleri doğrultusunda yenilikleri hayata geçirebilirler.

Yazar Hakkında
Toplam 340 yazı
Hüseyin Kalaycı
Hüseyin Kalaycı
Lise yıllarında babamın gölgesinde rahmetli dedemin ışında başladığım bu mesleği 2019'un Eylül ayında almaya hak kazandığım S.M.Mali Müşavirlik unvanı ile mesleği en iyi yerlere getirmeye çalışıyorum. İlerideki hayalim ise bir bağımsız denetim firması kurmaktır.
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara